Beheers de context, win de klant

Het alledaagse leven is steeds meer met het internet verwoven dankzij vernuftige toepassingen en radicale vernieuwingen in de technologie. In de praktijk is dat het duidelijkst zichtbaar aan het steeds toenemende gebruik van smartphones in Nederland. De komst van deze wonderlijke gadgets brengt echter wel een complicatie met zich mee, namelijk de diversiteit van de context waarin mensen van het internet gebruik maken wordt groter.

Vroeger controleerden we onze email op de desktop computer of op de laptop, tegenwoordig lopen we browsend over straat. Deze verandering in context veranderd ook de manier waarop tegen websites aangekeken word. Mensen verwachten dat informatie op een meer functionele manier aangeboden wordt. Het is tegenwoordig niet ondenkbaar dat een bezoeker tijdens het nuttigen van een drankje op het terras een aankoop doet van nieuwe schoenen omdat ze online toch goedkoper waren. Als er rekening gehouden wordt met context blijft een bezoek aan uw website een prettige, ongeacht waar die bezoeker is of wat hij/zij aan het doen is.

Anticiperen op context

Maar wat is voor een willekeurige bezoeker functioneel? Misschien wil de ene bezoeker even vlug contact met u opnemen voordat hij de auto instapt, terwijl een andere bezoeker zich in de bus verveelt en uw blogpagina wil lezen voor haar vermaak. Het gebruik van de desktop computer wordt nog steeds vaak als standaard aangenomen bij de voorbereidingen voor het maken van een website. Hierin schuilt het probleem dat de voorbereidingen nog te eenzijdig van de context uitgaat waarbij men de desktop computer gebruikt. We moeten dus gaan begrijpen wat de punten van aandacht zijn bij het voorbereiden op de mobiele context.

Gelukkig is op dit gebied inmiddels het nodige bekend. Hieronder vindt u vijf belangrijke ijkpunten van Luke Wroblewski uit zijn boek “ Mobile First ” (A Book Apart - 2011). Een webdesign voor mobiel moet:

  • afgestemd zijn op hoe mensen hun mobiel gebruiken en waarom;
  • bovenal de inhoud benadrukken, de navigatie is hierin ondergeschikt;
  • relevante opties aanbieden voor het benutten van- en bewegen door de website;
  • altijd helder en duidelijk zijn;
  • afgestemd zijn op mobiel en ad-hoc gebruik.

U kunt met deze ijkpunten het mobiele gebruik van uw website prettiger maken en daarmee anticiperen op deze buitengewone vorm van bezoek aan uw website.

Meer nut uit een afdruk

Een afdruk van een pagina uit uw website word ook in een specifieke en redelijk voorspelbare context gebruikt. Voorspelbaar omdat het betekent dat de informatie op die pagina in ieder geval de moeite waard is om af te drukken. Het word dan ook gebruikt als referentie naar uw informatie, dienst of produkt. Dit geeft u de kans om een afdruk te voorzien van extra informatie die van nut kan zijn voor de lezer. Een toevoeging zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "Uw interesse in deze opblaasbare reddingsboten wordt gedeeld door onze specialist hierin, Bert Bartjes. Bel hem direct (tel 012-3456789) als u meer wilt weten over onze oplaasbare reddingsboten."

Het tonen van extra informatie op een afdruk is niet erg moeilijk, het op maat maken van de informatie op iedere pagina kan dat wel zijn. Wijsheid in deze is om de boodschap altijd zo persoonlijk mogelijk te maken. En dat is gelijk de reden waarom we dit allemaal doen: Het gaat om het verbeteren van de individuele gebruikerservaring door te snappen hoe, waarom en met welke intentie hij of zij uw website bezoekt.

Zaterdag 15 december 2012

Home Blog Beheers de context win de klant

Responsive design

Desktop, tablet en telefoon met aangepaste vorm van dezelfde website

Onze websites worden altijd gebouwd op basis van responsive design om de bezoeker altijd een optimale leeservaring te geven. Ofschoon de bezoeker uw website bezoekt met een smartphone, tablet of desktop PC; uw website wordt automatisch aan de beeldbreedte aangepast zodat de leesbaarheid optimaal blijft.
Welk apparaat gekozen wordt is niet meer belangrijk, met responsive webdesign sluit u niemand meer buiten.

+31(0)495 78 52 27

info@biggee.nl
Biggee Internet Producties
Houtsnip 5
6026 EX Maarheeze

ons inhuren

Hoofdmenu

Homepage Biggee Internet Producties